Labels

zondag 29 april 2018

Rosemarie Nitribitt, de moord die niet opgelost mocht worden



Rosemarie Nitribitt in de deur van haar Open Kapitän,
rokend, in lange jas, daaronder ogenschijnlijk ongekleed


Drie dagen lang kwam ze de deur niet uit. De bestelling van de bakker bleef aan de deur van haar appartement in het stadscentrum van Frankfurt staan. Toch was ze niet op reis of zo. Haar poedel bleef binnen maar blaffen. De buren ondernamen echter geen actie, maar pas toen de poetsvrouw de politie waarschuwde werd er actie ondernomen. Op 1 november 1957 verschaffen ze zich via een sleuteldienst toegang tot de woning. Callgirl Rosemarie "Rosie" Nitribitt ligt vermoord op de sofa, gewurgd en zwaar mishandeld.

Rosie Nitribitt werd in 1933 geboren te Düsseldorf en groeide onder armoedige omstandigheden op, aanvankelijk bij haar moeder. Later verbleef meermaals in een kindertehuis en pleeggezinnen. Op haar elfde werd ze verkracht door een achttienjarige soldaat. Na de oorlog ging ze naar via Koblenz naar Frankfurt am Main en werkte ze als serveerster. Mooi als ze was wilde ze eigenlijk mannequin worden. Al snel echter, nog steeds minderjarig, belandde ze in de prostitutie.

Nitribitt zocht haar klanten liefst in hogere kringen en deed altijd erg haar best om haar lage afkomst te verbergen. Ze hield van stijl en hoe rijker de klant, hoe harder ze haar best deed. Als callgirl liet ze zich uitnodigen op mondaine feesten en zelfs vakanties aan de Middellandse Zee. In 1954 kreeg ze van een klant een Opel Kapitän, hetgeen in die tijd voor een vrouw een buitengewoon bezit was. Rondrijdend door Frankfurt werd ze een bekende verschijning die bij iedereen over de tong ging. Toen ze in 1956 - met eigen geld - een opvallende Mercedes Benz 190 SL met rode leren bekleding aanschafte werden de roddels alleen nog maar versterkt.

En dan ineens is ze dood, vermoord. De speculaties word alleen maar erger, maar duidelijkheid over wat er is gebeurd, waarom en door wie is er nooit gekomen. Hoewel ooit geopperd is dat er geld zou zijn verdwenen lijkt rood geen motief te zijn geweest, ook was er geen sprake van een seksueel delict. Ze moet ook gewoon zelf de deur hebben opengemaakt, hetgeen erop lijkt te duiden dat de moordenaar een bekende moet zijn geweest. Toen Rosie werd gevonden was ze ook volledig opgemaakt en op haar best gekleed.

Verondersteld wordt dat Nitribitt voor deze of gene een gevaar werd, te veel wist, van wie of wat dan ook. Nitribitt had in de tijd van het Wirtschaftswunder klanten in de hoogste kringen van de nieuwe industrie en politiek. Wie bleef jarenlang onduidelijk. Er werden wel een aantal van haar vooraanstaande klanten ondervraagd, maar namen zouden pas jaren later bekend worden. In 1960 werd nog wel Harald von Bohlen und Halbach uit de Krupp-dynastie voorgeleid, die een sleutel van haar appartement had, maar . De moord zou bekend worden als de zaak die niet opgelost mocht worden. Mensen met macht waren toen nog écht mensen met macht, ook ik de bovenwereld. Over sommige dingen sprak je niet. Zo ging dat toen. Dat paste bij de jaren vijftig. Ik zag dat bij mijn ouders.

Rosi Nitribitt met haar poedel Joey bij haar Mercedes 190