John Paul Filo: Kent State bloedbad”, 1970 Mary Ann Vecchio knielt schreeuwend bij het lichaam van Jeffrey Miller |
Op 30 april 1970 kondigde Richard Nixon aan dat hij troepen naar Cambodja zou sturen. Daartoe zouden andermaal 150.000 soldaten worden gerekruteerd. Nixon motiveerde zijn besluit met te stellen dat zich in Cambodja “het hoofdkwartier van de communistische invasie in Zuid-Vietnam schuilhield”. Later bleek dit niet te kloppen.
Vanaf 1 mei braken in het hele land studentendemonstraties uit tegen Nixons besluit. Studenten van d Kent State University staken een gebouw in brand, waarna de gouverneur van Ohio 900 nationale gardisten naar de campus stuurde. Op 4 mei probeerde de nationale garde er een protesterende studentenmeute met traangas uit elkaar te drijven. Toen dat niet lukte leken ze zich om 12.25 uur terug te trekken. Plotseling echter draaide een groep van 28 gardisten zich om, knielden, en vuurden binnen 13 seconden vanaf 110 meter afstand minstens 67 kogels af op de ongewapende studenten. Twaalf studenten werden getroffen, vier dodelijk: Allison Krause (19 jaar), William Schreuder (19 jaar), Sandy Scheuer (20 jaar) en Jeffrey Miller (20 jaar). De gardisten werden nooit vervolgd.
John Paul Filo (1948) studeerde fotografie aan de Kent State University. Hij was bij de protesten aanwezig om foto’s te maken voor het schooljaarboek en maakte bovenstaande foto van de veertienjarige Mary Ann Vechio die knielt bij het lichaam van de net neergeschoten Jeffrey Miller. Vechio was een kennis van Sandy Scheuer en bezocht toevallig de campus. Filo herinnerde zich later: “het meisje kwam naar voren, knielde bij het lichaam en slaakte een hartverscheurende kreet. Op het moment dat ik dat hoorde drukte ik op de knop. Het viel toevallig zo samen. Het was geen reactie op wat ik zag”.
Filo’s foto werd afgedrukt op de cover van Life en won later de Pulitzerprijs. Het dramatische beeld droeg onmiskenbaar bij aan de golf aan protesten die volgden op het Kent State bloedbad en uiteindelijk een een bespoediging van de beëindiging van de Vietnamoorlog. Neil Young schreef zijn protestsong Ohio na het zien van Filo’s foto. Bijna vijftig jaar later zijn song en foto nog steeds aangrijpend, als of het gisteren is gebeurd. En het gebeurt nog steeds.
|