Labels

dinsdag 27 maart 2018

Frank Sinatra, politiefoto, 1938


Frank Sinatra, politiefoto, 1938

Frank Sinatra is vaak verdacht van banden met de maffia. Tot ver na zijn dood zijn dubieuse connecties tot in den treure onderzocht. Harde bewijzen van betrokkenheid bij ernstige criminele activiteiten zijn echter nooit gevonden. Zelf heeft hij het ook altijd ontkend.

Sinatra was echter nooit een lieverdje. Al in 1938, toen hij 23 jaar oud was, werd hij in Bergen County (New Jersey) gearresteerd op verdenking van “verleiding”. Hij zou het bed hebben gedeeld met een vrouw van goede reputatie, onder het voorwendsel dat hij met haar wilde trouwen. Toen later bleek dat de vrouw in kwestie gehuwd was werd de aanklacht veranderd in “overspel”. Uiteindelijk zou het nooit tot een zaak komen en werd de aanklacht ingetrokken.

Bovenstaande politiefoto werd gemaakt op 27 november 1938, genomen op het bureau van de sheriff van Bergen County. De jonge zanger, wiens carrière zich nog in een opstartstadium bevond (hij zong in restaurants), wordt neergezet als een kleine crimineel. De foto is op geen enkele wijze bedoeld om hem mooi of bijzonder af te beelden, laat staan dat de fotograaf artistieke pretenties had. Ze is genomen bij plat licht, tegen een kale achtergrond, enkel en alleen voor identificatiedoeleinden. Toch zijn beide kiekjes buitengewoon intrigerend. Met name op de foto waarop Sinatra recht in de camera kijkt, maar ook op de profielfoto, is zijn uitzonderlijke charisma al onmiskenbaar aanwezig. Duidelijk meer dan alleen een mooie jongen. Het maakt deze alledaagse politiefoto minstens zo memorabel als veel van de bekende portretten die later van hem zijn gemaakt.