Labels

donderdag 20 september 2018

Norman Parkinson, “New York, New York, East River Drive”

Norman Parkinson, “New York, New York, East River Drive”, 1960

Een jong koppel rent over het South Street Viaduct op de East River Drive in oostelijk Manhattan, kennelijk op weg naar het werk, uitdrukking gevend aan een uitbundig “joie de vivre”. Ze lijken bijna te zweven, tegen een prachtige krachtig-stabiele skyline van New York, een bijzonder contrast dat de foto een sterk gevoel van dynamiek geeft. Prachtige fotografie, kunst!

Parkinsons foto maakt een veranderend tijdsbeeld zichtbaar. Het is een tijd van opkomende welvaart en ongekende mogelijkheden, vooral ook voor vrouwen, die nu ook zelf carrière mochten gaan maken, zeker in een metropool als New York. Modieus gekleed is het stelletje een toonbeeld van de nieuwe jonge middenklasse, die haar eigen keuzes kon en mocht maken.

De uit Engeland afkomstige Parkinson (1913-1990) was modefotograaf en maakte deze foto voor het tijdschrift Go. Hij was een van de grondleggers van de zogenaamde “realistische actiestijl”, waarbij modellen niet meer statisch moesten poseren maar geacht werden in beweging te zijn. Alles moest bruisen, levensecht zijn. De man en vrouw op de foto zijn ook geen professionele modellen, zelfs geen echt koppel, maar gewoon twee mensen die in hetzelfde gebouw als Parkinson woonden: de weinig succesvolle Britse toneelschrijver Robin Miller en Pippa Diggle. Een sprookje is altijd geënsceneerd. Ik zou eens willen weten wat er van hen geworden is.