Labels

zondag 16 september 2018

John Hilliard, “Cause of Death”

John Hilliard, “Cause of Death”, 1974

John Hilliard (1945) is een Brits conceptueel fotograaf: hij werkt vanuit ideeën, wil iets aantonen. Veel van zijn werk houdt zich bezig met documentaire- en politiefotografie en onderzoekt de objectiviteit ervan, oftewel het waarheidsgehalte.

“Cause of Death” uit 1974 is een goed voorbeeld van zijn manier van werken. Hij betreft een viertal gerasterde, ietwat wazige zwartwit-foto’s en tonen een witte gestalte bedekt door een laken. Het laken ontneemt het zicht op het lichaam en geeft het lichaam iets spookachtigs, doet denken aan mortuaria of aan de lijkwade van Christus, waarmee de foto’s met een sluier van mysterie worden omgeven. De foto’s zijn identiek, maar voorzien van verschillende bijschriften (“crushed”, “drowned”, “burned” en “fell”) en een andere kadering, met nieuwe visuele informatie. Het dwingt de kijker tot het construeren van verschillende scenario’s over de doodsoorzaak van de persoon onder het laken. Uiteindelijk blijkt dat de betekenis van de vier foto’s vooral ontleend wordt aan externe factoren (de additionele informatie van de bijschriften, het perspectief van de kijker) en nauwelijks nog op grond van de objectieve waarneming. De context is bepalend voor de interpretatie.

Hilliards document dateert uit 1974. In deze tijd van internet en social media is zijn waarheid echter eens te meer geldig. Het intrigeert me meer en meer. Voortdurend wordt je met het thema geconfronteerd. Het is niet te stuiten. Het zal een kernprobleem worden van onze toekomstige samenleving.