Labels

donderdag 1 februari 2018

Vallotton, “Interieur met twee figuren”

Vallotton, “Interieur met twee figuren”, 1904, 51,5 x 56 cm, Hermitage
 
Vallotton schilderde veel en vaak werken waarbij het interieur van een woning de basis vormde. Het waren een soort van stillevens, waarbij mensen figureerden als assecoires. Ze geven een minutieuze, bijna hypnotiserende opsomming van inventarissen uit het begin van de twintigste eeuw. Vaak roepen ze weemoed op, rust, maar ook een soort van fatalistische onverschilligheid, alsof alles stil staat, zinloos is. Er schuilt een zekere ironie in, die Voor een duidelijk andere uitstraling zorg dan Vallottons voorbeelden Pieter de Hoogh en Pieter Janssens Elinga.

"Interieur met vrouw in het rood"
“Interieur met twee figuren” is onderdeel van een reeks interieurs die Vallotton in 1903-1904 schilderde in Parijs. Zoals vaak gebruikte Vallotton ook hier personen uit zijn naaste omgeving als model. De vrouw voor de spiegel is zijn vrouw, dochter van de bekende kunsthandelaar Bernheim. Ook de naaister is op andere van zijn werken te zien, onder andere in “Interieur. Dienstmeisje, naaiend aan een gele jurk”. Plaats van handeling is de woning van Vallotton aan de Rue de Belles-Feuilles, waar hij in 1903 met zijn gezin ging wonen. Hetzelfde interieur is te zien op zijn "Interieur met vrouw in het rood".

Vallotton verkocht "Interieur met twee figuren" in 1908 aan de Peterburgse verzamelaar Georges Haasen en dateerde het pas bij verkoop, waarmee niet geheel zeker is of 1904 wel juist is: reeds in 1903 komt een schilderij met deze titel samen met "Interieur met vrouw in het rood" voor in een inventaris. Na de Russische Revolutie in 1917 werd Haasens verzameling geconfisqueerd en kwam het werk uiteindelijk terecht in de Hermitage.