Labels

vrijdag 14 mei 2021

Maria Ricotti

 
Kees van Dongen, "Maria Ricotti in "L'enjoleuse", 192 x 116 cm, 1921, Musée d’Art Moderne  Parijs


Maria Ricotti (Parijs 1886 - Monte Carlo 1974) was een Frans-Italiaans pantomime-speelster, actrice en een modernistisch danseres, die zich in de jaren tien en twintig bewoog in de kringen van de futuristen rondom Filippo Marinetti. Ze was een van de belangrijkste exponenten van het avant-gardistisch theater en ondertekende diverse futuristische manifesten. Na de Eerste Wereldoorlog ging zou ze intensief samenwerken met de schilder, beeldhouwer, theatermaker en decor-ontwerper Enrico Prampolini. Samen richtten ze in 1927 het Futuristisch Theater Prampolini op, dat het metropolen en machinerieën verheerlijkte en zich kenmerkte door, opvallende decors, veel pantomimes en moderne, soms sterk erotiserende dansen in de stijl van Isadora Duncan. Vladimir Golschmann dirigeerde het orkest, zie ik op een programmaboekje. In de jaren dertig taande de belangstelling voor het avant-gardistische theater, waarna Maria Ricotti schier zou worden vergeten. Behalve dan in het prachtige schilderij dat Kees van Dongen in 1921 van haar maakte. Rond 1920 had hij haar ook al eens geportretteerd. In de krochten van het internet vind ik ook nog een foto.

Hoe zouden ze elkaar in Parijs ooit tegen het lijf zijn gelopen, Kees van Dongen en Maria Ricotti. Hoe dicht bij elkaar hebben ze hebben gestaan. Twee portretten. Ze overleden beide in Monte-Carlo. Ik vrees dat we het nooit zullen weten.

Maria Ricotti. Ooit stond ze midden in het leven. Je ziet de trots, het zelfvertrouwen, passie. De tijd verslind alles. Soms trek je er iemand bovenuit. Ik weet ook niet waarom. Misschien uit angst ook zelf vergeten te worden, uiteindelijk. Misschien vanuit de hoop dat iemand ook mij ooit uit de vergetelheid zal trekken, al is het maar voor even, over honderd jaar dit blog ergens uit de krochten van het inter vandaan plukt. Een torentje voor de eeuwigheid. Net als het schilderij van Van Dongen. Ik weet het niet. Zoiets zal het wel zijn.


Kees van Dongen, “Portret van Maria Ricotti”,
105 x 81 cm, particuliere collectie
 

Maria Ricotti in “La Drame de la Sollitude”, 1927,
pantomime van Luciano Folgore, costume door Prampolini



Programmaboekjes 1927-1929