Labels

woensdag 11 maart 2020

Wees niet bang om alleen te reizen


Ruth Orkin, “Amerikaans meisje in Italië”, ingekleurde foto, 1951


Weinstein is vandaag veroordeeld tot drieëntwintig jaar, vanwege de #Metoo. Ik lees de reacties. Een moderne paria.

Tijden zijn veranderd.

Fotografe Ruth Orkin (1921-1985) was in 1951 met haar vriendin Jinx Allen op doorreis in Florence. Ze slenterden door de stad. Orkin liep wat vooruit en zag, even omkijkend, de aperte seksistische reacties van een aantal Italiaanse mannen op het moment dat Jinx tussen hen door over straat liep. Ze reageerde niet verbouwereerd, zoals de Metoo-vrouwen zouden hebben gedaan, maar ze vroeg Jinx en ook de mannen doodleuk om het nog een keer over te doen, zodat ze er een foto van kon nemen. Ze zetten de scene nog eens extra dik aan. Jinx toont een vastberaden, zelfverzekerde blik, de sjaal tegen haar borst geklemd, de mannen kijken en fluiten haar na, eentje wrijft zelfs over zijn kruis.

Jinx (eigenlijk Ninelee Craig) zei later over de foto: “Het had niks te maken met intimidatie. Het ging vooral om een vrouw die heel veel plezier heeft. Ik werd bewonderd. Ik heb er geen enkel probleem mee nagefloten te worden”.

Orkins foto’s verschenen in september 1951 in de Cosmopolitan bij een artikel getiteld “Wees niet bang om alleen te reizen”. Tijden zijn veranderd.


Ruth en Jinx, 1951, having fun in Florence