Labels

donderdag 12 december 2019

Faith Bacon en de spotlights


Faith Bacon als Ziegfeld girl, door Alfred Cheney Johnston, 1931

Op 26 september 1956 klom een vrouw van middelbare leeftijd uit het raam van haar kamer in het Alan Hotel in Chicago. Haar kamergenoot Ruth Bishop, een winkelverkoopster, hield haar vast aan haar jurk en probeerde haar met alle macht tegen te houden. Zonder succes. Ze rukte zich los, sprong en belandde twee etages lager op het dak van een aanpalend pand. Kort daarna overleed ze in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De vrouw was Faith Bacon (1910-1956), eind jaren twintig een succesvol revuedanseres, opgeleid in Parijs, een van de eersten die een volledige striptease uitvoerde. Ze stond te boek als de uitvinder van de “fan dance”, waarbij ze nauwelijks gekleed achter een grote waaier de spanning ten top dreef. In 1931 trad ze op in de Ziegfeld Follies, waarvoor alleen de mooiste meisjes uit het land in aanmerking kwamen.

In de loop van de jaren dertig ging haar carrière hard achteruit. Ze speelde nog wel enkele rolletjes in B-films, trad ook nog op in tweederangs nachtclubs, maar ze stond bekend als een moeilijke vrouw die vaak ruzie maakte. In de jaren vijftig kwam ze zonder werk te zitten en op gegeven moment zelfs zonder vaste woning. Ze miste de spotlights, zei haar kamergenoot Ruth Bishop na haar fatale sprong uit het raam.

Soms is het fijn om iemand een beetje uit de vergetelheid te trekken. Even terug in de spotlights, ook al is het maar op deze verdwaalde blogsite. Faith Bacon verdient dat, alleen al om de foto’s.


Fan dance