Labels

maandag 21 oktober 2019

Coventry en de dilemma’s van het leven


Coventry, Earl Street, nacht van 14 november 1940

In de duistere avond van 14 november 1940 bombarderden de Duitsers Coventry. Meer dan 500 burgers kwamen om en het volledige centrum werd verwoest, inclusief de beroemde veertiende eeuwse gothische kathedraal.

Deze foto toont hoe mensen door de verwoeste straten doolden. Overal lagen doden. Er was verwarring, maar het moreel werd niet gebroken. Churchill gaf geen duimbreed toe. Viereneenhalf jaar later werd de oorlog gewonnen.

Het verhaal gaat dat Churchill wist dat de Duitsers die avond Coventry zouden bombarderen, maar de inwoners niet liet evacueren omdat de Duitsers dan zouden weten dat hun Enigma-code gebroken was, waardoor de oorlog verloren kon worden. Harry Mulisch stelde al eens de vraag: wat nu als zijn familie toevallig in Coventry had gewoond? Had hij hen dan in het geheim mogen laten evacueren, of met een voorwendsel uit de stad mogen lokken? Of moet hij hen opofferen omwille van het grote doel? Of vanuit nog een andere hoek: mag hij het verliezen van de oorlog riskeren omdat zijn familie daar woont?

Wat is goed en wat is kwaad? De aard van de oorlog is nauwelijks te bevatten. De aard van het leven is moeilijk te bevatten, ook nu nog. Wat bepaalt onze keuzes. Zeg het maar!


 
Churchill bezoekt het gebombardeerde Coventry