Labels

maandag 22 januari 2018

Titiaan: “Flora”, ca. 1515

     Kunst kijken is leuker als je er iets vanaf weet. Sterker nog: kunst kijken is eigenlijk alleen maar leuk als je er iets vanaf weet. En er valt vanalles te weten over kunst, met name over schilderijen en hun makers. Iets van de context waarbinnen het ontstond, iets over het thema, iets over de stijl en werkwijze, iets over de geschiedenis van het kunstwerk enzovoort. Maakt niet uit wat. Als je er maar wat van weet, dan rijgen andere interpretaties zich vanzelf aaneen.

     Hoeveel mensen lopen er niet door het Rijksmuseum zonder veel meer te weten dan dat de Nachtwacht door Rembrandt werd geschilderd en het beroemdste Nederlandse schilderij is. Misschien herkennen ze ook nog het Melkmeisje van Vermeer. Maar verder houdt het bij menigeen op. Het kan leuk zijn door zo’n prachtig gebouw te lopen, maar dit type bezoekers, de meesten, gaan ze de kunst echt niet beleven.

     Er zijn maar weinig mensen die de kunst daadwerkelijk beleven. Vele malen minder dan er bezoekers van een museum zijn. Verbazingwekkend, als je daar goed over nadenkt.