Labels

zondag 26 augustus 2018

Pérez Barriopedro: “De coupe van Antonio Tejero”

Manuel Pérez Berriopedro, “De coup van Luitenant-kolonel Tejero”, 1981
Op 23 februari 1981 schoot Manuel Pérez Barriopedro (1947) de foto van zijn leven. Tijdens een slaperige Spaanse parlementsvergadering, waarbij hij als persfotograaf aanwezig was, stormde luitenant-kolonel Antonio Tejero (1932) met 200 soldaten van de Guardia Civil de parlementszaal binnen, en begon orders uit delen. Zijn bedoeling, zes jaar na de dood van Franco, was een coup te plegen en een junta in te stellen. Op de foto geeft hij orders aan de 350 aanwezigen rustig te blijven. Rechtsachter zien we er een aantal verschrikt in hun bankjes gedoken. De staatsgreep mislukte door het optreden van koning Juan Carlos die, gestoken in het uniform van opperbevelhebber der strijdkrachten, in een zes uur na aanvang van de coup gehouden televisietoespraak de militairen beval terug te keren naar hun kazernes, hetgeen ze netjes deden..

Ik kan me de beelden van de coup nog levendig herinneren. Ik woonde nog thuis. Het leek wel een toneelstuk, een grap. Was dit echt? Dit kon toch niemand serieus nemen? Het was gewoon lachwekkend. Maar het gebeurde. En werd het werd in de kiem gesmoord. Gelukkig maar, want niet alles waar je zo over denkt wordt in de kiem gesmoord. Eenzelfde gevoel heb ik steeds als ik kijk naar de beelden van de Noord-Koreaanse televisie. Ook dat is nauwelijks te bevatten, dat zoiets in deze tijd nog bestaat. Maar het bestaat nog steeds.

Maar het levert wel mooie plaatjes op. Soms moeten we ons ook gewoon blijven verbazen, anders wordt het maar suf allemaal. Pérez Barriopedro won er de World Press Photo mee, tijdens een saaie bijeenkomst. Een kleurrijke gebeurtenis. Ook dat is wat waard. Tejero kreeg werd veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf maar werd na vijftien jaar, in 1996, alweer vrijgelaten. Op zo’n man moet je niet te lang boosblijven.