Labels

dinsdag 8 september 2020

Moment in de tijd


V.l.n.r. Irina, Ingeborg, Rie, Parijs, 1930

In 1930 was de Miss Holland verkiezing een ongekend rommeltje. De Haagse Emmy Kuster werd verkozen, maar een dag later bleek dat ze een verkeerde leeftijd had opgegeven: ze was vier jaar ouder dan toegestaan. Daarmee ging de overwinning naar Rie van Rest uit Breda.

Rie mocht naar de Miss Europe verkiezing in Parijs. Met het vliegtuig. Een heel avontuur in die tijd. Op bovenstaande foto is ze te zien met Miss Oostenrijk en Miss Rusland. Een mooi trio. Wat zoeken op internet leert dat de Oostenrijkse Ingeborg von Grinberger heette en de Russische Irina Wentzel.

Miss Rusland in 1930? Nee hoor! Niet echt! Irina (ook wel Irene) vertegenwoordigde niet de USSR maar de witte Russische Emigrantengemeenschap te Parijs. Ze werd geboren in Essentoeki en was dochter van de gouverneur van Koetaissk. In de prijzen viel ze niet. Net zo min als Ingeborg en onze Rie.

Irina’s achternaam, ook wel gespeld als Veisel, doet een Joodse herkomst vermoeden. Ik heb nog wat op internet zitten speuren naar meer informatie over hoe het haar verder is vergaan. Daar vind ik nog wat foto’s, allemaal uit 1930, maar geen overlijdensdatum. Het doet het ergste vermoeden.

Rie wilde naar haar miss avonturen een carriere in de filmwereld. De meest onderste foto moest haar in die wereld een beetje promoten. Het is haar niet gelukt. De glorie van missen is vaak van korte duur. Maar de foto’s zijn voor de eeuwigheid. Dat is het mooie weer van deze digitale wereld.


Een elegante conducteur helpt Emmy Kuster uit de tram.
Net verkozen to Miss Holland werd ze een dag later gediskwalificeerd.

Irina Wentzel arriveert per auto voor de Miss Europe
Verkiezing van 1930 te Parijs


Rie van Rest, 1931, klaar voor het acteerwerk. Dat niet kwam.