Labels

dinsdag 8 november 2022

Pathologie binnen de normen

 
Charlotte Gainsbourg door Kate Barry, Vogue, 2008


Proust beschouwd liefde als een pathologie, een ziektebeeld. Verliefdheid is altijd de gesublimeerde projectie van een gemis. Liefde vertekent ons beeld van de werkelijkheid. Liefde verwondt, liefde geneest. Liefde bevrijdt en houdt ons tegelijk gevangen in jaloezie, hetgeen ook weer pathologisch geduid kan worden.

In de grond gaat het bij psychiatrische ziektebeelden bijna altijd om onaangepast gedrag, los van alle lijdensdruk. Pedofilie staat als ziektebeeld beschreven in de DSM5. Homofilie niet meer. Dat past bij de huidige samenleving en de vigerende normen en waarden. Normen en waarden die ik als braaf burger natuurlijk onderschrijf, ik zeg het er maar even bij, ook al omdat niet alles overal en altijd vanzelfsprekend is. Vandaag hoorde ik een promotor van het WK voetbal uit Quatar nog maar eens beweren dat homofilie een geestesziekte zou zijn. Die kunnen beter thuis blijven want ze zijn een slecht voorbeeld voor de jeugd.

Maar van verliefde mensen heeft niemand last. Verliefde mensen kunnen ook herstellen. De tijd doet vaak wonderen, net als bij rouw. Als buitenaardse wezens onze planeet zouden bezoeken kon het goed zijn dat ze eerst de DSM eens grondig gingen herschrijven.