Labels

vrijdag 18 maart 2022

Willen zien

 


Omdat het me blijft intrigeren.

In 2016 identificeerde de Italiaanse historicus Antonio de Robertis Vincent van Gogh op een groepsfoto, genomen in de eerste twee weken van februari 1888 te Parijs. Het betreft een groepsportret van 34 kunstenaars genomen aan de Académie Julian. Van Gogh woonde in die tijd in de Franse hoofdstad. Op de foto zijn bovendien Gauguin en Vuillard te zien waarmee Van Gogh bevriend was geraakt. De persoon die Van Gogh zou zijn heeft een baard en staat naast zijn vriend Andries Bonger. De Robertis betoogt onder andere dat de kunstenaars op de groepsfoto naar nationaliteit zijn gegroepeerd en dat het waarschijnlijk is dat twee Nederlanders naast elkaar staan.

Het Vincent van Gogh Museum reageerde afwijzend op de claim van De Robertis: niet Vincent. Hij zou niet lijken en daarenboven te zelfverzekerd uit zijn ogen kijken voor iemand die een hekel had aan fotografie. De Italiaan blijft echter tilt de dag van vandaag voet bij stuk houden.

Ik ben er nog altijd niet uit. De enige twee foto’s die bekend zijn van Vincent van Gogh tonen hem als dertienjarige en als achttienjarige, zonder baard. De gelijkenis met zijn zelfportretten is er wel degelijk. En met zijn zelfverzekerdheid was in zijn vroege Parijse tijd nog niet zoveel mis. Voor mij kan het wel degelijk Vincent zijn. Maar ik wil het ook graag geloven, zo goed als ze het bij het Van Gogh Museum natuurlijk niet willen geloven. Niet van een Italiaan. 


Zeg het maar…