Labels

dinsdag 8 maart 2022

Lange relatie


William Castle Keith, “Jardin du Luxembourg”, ca. 1900

Soms vang je iets op dat je aanzet tot nadenken. Ik hoorde cabaretier Peter Pannekoek ooit zeggen: “Je moet je vrouw altijd het gevoel geven dat er ook nog andere opties zijn”.

In deze uitspraak zit een diepere waarheid dan Pannekoek wellicht zelf zal hebben vermoed. Het is het geheim van langdurige relaties, de evolutionaire functie van jaloezie, de essentie van de doorgaans monogame levensopvatting die we er in het westen op na houden.

Zelfs Proust schreef hierover: “Wanneer we bang zijn haar te verliezen vergeten we alle andere vrouwen. Zijn we zeker dat ze toch wel zal blijven, vergelijken we haar met anderen die we terstond meer begeren”.

We hebben doorgaans te weinig waardering voor de rijkdom die we bezitten, maar de vrees om haar te verliezen doet de waardering weer opleven. Als je daar een levenslang spel van weet te maken richt je je begeerte steeds weer op wat je hebt, en dat scheelt een hoop frustratie. Geeft op de lange duur meer voldoening. Tenminste, dat is wat ik er van denk.