Labels

zaterdag 23 december 2017

Will Cotton: “IJsspelonk”

Will Cotton: “Ice Cream Cavern”, 2003, 178 x 203 cm.
Cotton schildert sensuele naakten in een hyper-realistische stijl, licht erotisch, sensueel, doorgaans met een zachte focus. Hij laat zich sterk inspireren door Jean-Auguste-Dominique Ingres, Jean Broc, Jean-Honoré Fragonard en Francois Gérard. “Ice Cream Cavern”, met het ruggelings weergegeven naaktmodel, doet sterk denken aan Ingres’ “De baadster van Valpinçon” uit 1808. De context is echter uniek en is uitgegroeid tot het handelsmerk van de kunstenaar.

Ingres’ baadster
Cotton plaatst zijn beeldschone naakt in een weelderige omgeving met bergen “icecream”. Vanuit de overtuiging dat een landschap een object van begeerte zou moeten zijn, creëert hij een natuurlijke omgeving van lekkernijen. Het refereert aan hedonisme en vooral mateloosheid. De zoete verrukking is onbeperkt, maar biedt geen bevrediging. Het model oogt eenzaam. De ijsberg kan troost bieden, tegemoet komen aan frivole fantasieën, maar uiteindelijk leidt het tot vraatzucht en schuldgevoelens.

Cotton maakt duidelijk dat alle geneugten van de Westerse consumptiemaatschappij niet tot geluk leiden. Alles is beschikbaar, maar het gaat zelden nog om intrinsieke behoeften, maar vooral om dingen die ons door de media worden opgedrongen. Zijn werk toont dan ook geen ontmoeting, geen geliefden, maar een fixatie op snelle satisfactie, die uiteindelijk geen uitkomst biedt. Hier wijkt hij af van Ingres, wiens baadster nog hoopvol lijkt te dromen.

Klik hier voor de website van Cotton.