Labels

zondag 9 februari 2020

Sally Wadsworth aan het werk




In de oorlog gaan de mannen naar het front. Tenminste, in de vorige eeuw. Vrouwen deden het werk aan het thuisfront. “Rosie the Riveter”, zo werden ze genoemd, vrouwen in mannenberoepen, met overtuiging “aan den arbeid”. Wat net zo stoer was als vechten.

Lockheed Martin heeft een collectie historische foto’s on internet staan, waarvan bovenstaande de mooiste is. Een prachtige jonge vrouw, op internet geïdentificeerd als Sally Wadsworth, werkt aan een P-38J, een model dat in 1941 voor het eerst de lucht in ging. Ze schijn een soort van priem vast te hebben (“awl”). De foto is genomen in 1944 bij de Lockheed plant te Burbank, Californië.

Wadsworth, verwant met de circusfamilie Ringling, was een relatief onbekende bekende Hollywood-actrice. Ze speelde begin jaren veertig wat bijrollen in enkele vergeten B-films. In 1943 trad ze in dienst bij Lockheed omdat ze ook haar steentje bij wilde dragen in de oorlogstijd. Ze lijkt dus daadwerkelijk gewoon fabrieksmedewerkster te zijn geweest. Zal best zo zijn dat Lockheed er ook direct de publicitaire waarde van inzag, maar dat maakt haar niet minder mooi. Meer dan mooi genoeg om op mijn blog te mogen. Met liefde!


Op het strand (rechts) met Renee Haal (links) en Frances Neal