Labels

zondag 2 februari 2020

Pluk de dag!


 
Ann Pennington, Jacqueline Logan, Billie Dove

Wat is er eigenlijk veranderd? Een foto van honderd jaar geleden. Ann Pennington (1893-1971), Jacqueline Logan (Jacqueline Medura Logan, 1901-1983) en Billie Dove (Bertha Bohny, 1901-1997). Flappers, Ziegfeld girls, sterren van de stomme film. Vive in dies et horas, nam proprium est nihil, sprak vrouwe Fortuna. Geluk belooft veel, maar houdt niemand vast. Leef dag na dag, uur na uur, omdat niets van ons is.

Met een beetje aanpassing in kleding en haardracht had het zo een plaatje van vandaag kunnen zijn. Sterren van het geluk, zoals ze over het hele internet te vinden zijn. Instagram, Facebook. En waarom niet? Later komt nog leed genoeg, ook bij de vrolijke meisjes op de foto, die nu lang en breed dood zijn. Pluk de dag! Vooral als je jong bent. Ik kan het niet meer overdoen. Dat schiet er ineens door me heen.


Een unieke foto. Gelukkige dames. Uit een andere wereld. Vrijgevochten. Laat maar komen! Laat ze maar kletsen! Zo mooi kan het zijn. Mooi als de foto’s op het internet. Zonder moralisme. Een toevallige moment, een oude foto, schier vergeten. Misleidend maar toch. Een verrijking van het leven. Zonder cynisme. In ben in een goede bui vandaag. Gelukkig!
 

Ann Pennington

Billy Dove

   
Jacqueline Logan