Labels

dinsdag 12 september 2023

Even wachten

 
Vincent van Gogh, “Lentetuin; de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar”, 25x57 cm, maart 1884, Groninger Museum 

Lentetuin; pastorietuin te Nuenen”. Geschilderd door van Gogh. Het toont de tuin van de pastorie waar zijn vader de pastor was in de lente van 1884. In de voorafgaande winter maakte Van Gogh enkele tekeningen van dezelfde tuin. Van Gogh schreef over de tuin in een brief aan zijn vriend Anthon van Rappard gedateerd op 8 maart 1884:

Ben ook zoekende naar de kleur van den wintertuin. Doch die is reeds een lente tuin - nu. En is iets heel anders geworden.

Later leerde van Gogh niet te lang te wachten en maakte terplekke soms twee complete schilderijen per dag, zonder voorstudies. Wachten is niet altijd goed.

Vandaag kwam in het nieuws dat het schilderij weer terug is, na drie jaar geleden te zijn gestolen. Iemand kwam het “terugbrengen”. Het was maar een klein schilderijtje, zie je dan op televisie. Wat moet je er ook mee? Wie wil zoiets nog aan de muur hebben hangen? Alleen in een museum is het op zijn plaats. Omdat het een Van Gogh is. Ik ga er niet voor naar het museum, maar ben evengoed blij dat het terug is. 

Soms moet je gewoon even wachten.