Labels

woensdag 6 juli 2022

Blijf bij mij!

 
Mikhael Nestorov, “Amazone” of “ Vrouw in rijtenue”,
portret van zijn dochter Olga, later zelf kunstschilderes,
 176 x 86,5 cm, Russisch Museum, St. Petersburg

Olga Nestorova (1886-1973) was de oudste dochter van Mickael Nestorov (1862-1942) en zijn innig geliefde vrouw Maria, geboren in 1886, een jaar na hun huwelijk. Maria stierf tot groot verdriet van de kunstenaar korte tijd later aan de complicaties van de bevalling.

Twintig jaar later schilderde Nestorov zijn dochter als prachtige amazone, precies tussen twee gevaarlijke operaties in die Olga toen moest ondergaan. Uit bewaarde brieven valt op te maken hoeveel gelijkenis hij gezien moet hebben tussen Olga en haar overleden moeder. Uit het levensgrote portret blijkt hoeveel zorgen hij zich gemaakt moet hebben ook haar te verliezen. Je voelt eenzaamheid, maar ook zorgen, onheil. Tegelijkertijd boekje rust en hoop. Olga poseert bij een kalm meertje in het licht van een ondergaande zon. Haar felrode mutsje contrasteert binnen het monotone kleurenpalet als het lichtpunt in zijn leven. Maar bovenal ademt het liefde. Blijf bij mij! 

Nestorov hertrouwde nog tweemaal, zou nog diverse kinderen krijgen, maar zijn eerste liefde liet nooit meer los. Zijn portret van Olga laat mij niet meer los. Naast Serov’s “Meisje met de perziken” behoort het tot de mooiste meisjesportretten uit de Russische schilderkunst. Het mag wat meer getoond worden. Laat ik dat maar eens doen dan!