Labels

woensdag 31 maart 2021

Stel dat ...

 
Himmler na diens zelfmoord door cyaankali, direct na diens aanhouding, 23 mei 1945


Soms lees je iets merkwaardigs. Bijvoorbeeld over de dood van Heinrich Himmler. De Engelse forensisch historicus Hugh Thomas betwijfelt in zijn boek SS1 of de persoon op bovenstaande foto daadwerkelijk Heinrich Himmler is geweest, na diens zelfmoord op 23 mei 1945. Op grond van fysieke afwijkingen bij de vergelijking van foto’s meent hij goede gronden te hebben om te denken dat het om een dubbelganger zou gaan. Zet iemand Himmlers brilletje op en hij lijkt erop!

Toch werken dit fascinerende gedachten verruimend. Stel dat vragen zijn altijd fascinerend, hoe dan ook. Stel dat het inderdaad een dubbelganger zou zijn geweest. Stel dat Himmler nog zou hebben geleefd tot in hoge ouderdom, gestorven ergens in de jaren negentig, ver weg in een luxe villa in Mexico. Misschien heeft hij een boek geschreven. Misschien is hij later met regelmaat gewoon weer op en neer gereisd naar Duitsland, voor familiebezoek.

Wat tegen de theorie van Thomas pleit is de grote liefde tussen Himmler en zijn dochter Gudrun (1929-2018). Gudrun was idolaat over haar vader, die haar op zijn beurt nooit lang kon missen. Gudrun, die wel de nazi-prinses werd genoemd, bleef ook na de oorlog altijd de nazi-ideologie verheerlijken en leidde ver van een verborgen leven. Het lijkt ondenkbaar dat Heinrich haar niet met regelmaat moet hebben opgezocht, mocht hij inderdaad nog geleefd hebben. Daar zijn echter geen signalen van, hetgeen het verhaal van Tomas voor mij behoorlijk onwaarschijnlijk maakt.

Maar je weet het nooit. Dat is het mooie van een stel dat vraag. Je weet het nooit!


Heinrich Himmler en zijn dochter Gudrun, 6 maart 1938