Labels

woensdag 5 juni 2019

Rokende krantenjongens


Lewis Hine, “Newsies at Skeeter's Branch, St. Louis, Missouri”, 1910

Lewis Hine studeerde sociologie en werd vervolgens tekenleraar in New York. Gaandeweg legde hij zich steeds meer toe op de fotografie. Hij begon met fotograferen om “de wereld’ in zijn klas te halen”, als ondersteuning bij zijn lessen. In 1908 nam hij ontslag als leraar en wijdde zich voortaan volledig aan de fotografie. 
Hine zag het fotograferen vooral als een wapen om misstanden aan de kaak te stellen: “laten zien wat gecorrigeerd moet worden”. Hij documenteerde uitgebreid de kinderarbeid zoals die in het begin van de twintigste eeuw nog steeds veelvuldig voorkwam in de Verenigde Staten. Hine stelde kinderarbeid op één lijn met slavernij. Zijn werk droeg uiteindelijk daadwerkelijk bij aan de aanpassing van de wetgeving op kinderarbeid in Amerika. 
Hines foto’s droegen helaas niet bij aan het terugdringen van roken. Zijn foto’s van zwaar rokende krantenjongens treffen me wellicht meer nog dan zijn fabrieksfoto’s. Ik heb altijd met wat caraproblemen te maken gehad en tot aan het millennium toe gaf geen enkel roker zich rekenschap van de overlast die hij of zij bij anderen kon veroorzaken. En toch zijn die rokende jongens op de foto’s van Hines me sympathiek. Alsof ze de ellende van alledag met elke inhalatie een beetje vergaten. Wie zou ze dat eigenlijk misgunnen? Wie durft honderd jaar later te zeggen dat het eigenlijk te gek is voor woorden?


“Newsies at Skeeter's Branch, St. Louis, Missouri”, 1910, foto 2