Labels

donderdag 16 maart 2023

Puzzeltje

 
Louis Apol, “Boer met paard en wagen in de sneeuw”, 1873


De dag na de BBB-verkiezingen. Het is een verdrietige dag. Niet voor de boeren, maar wel de natuur. En dat is droevig.

Je zou kunnen denken, wat maakt het mondiaal uit of we onze stikstofdoelen vijf jaar eerder of later halen. Maar je voelt, zo gaat het natuurlijk overal. Overal zijn weer andere belangen. Altijd andere belangen die voorgaan. Tot het te laat is.

Mensen stemmen op personen. Of tegen personen. Maar ze overzien niet wat de consequenties zijn. De meesten overzien niet wat de consequenties zijn. Van de BBB-kiezers bijna honderd procent niet. Behalve de boeren misschien, maar die hebben andere belangen. Maar de meesten hebben geen idee wat hun belangen zijn, hun waarden, en door wie die het beste worden vertegenwoordigd. Een authentieke vrouw op een tractor is genoeg om stemmen te trekken.

Democratie werkt niet. Dan heb ik het niet eens over de eerste kamer, die op merkwaardige wijze gekoppeld is aan provinciale verkiezingen.

Theo Maessen opperde ooit dat je mensen moest verplichten een soort puzzeltje in te vullen om het stembureau te kunnen vinden, een puzzeltje waar een minimum IQ voor nodig zou zijn om het op te lossen.

Maar dat krijg je er nooit doorheen.