Labels

dinsdag 22 februari 2022

Julia buiten de tijd

 
Pierre Renoir, “Portrait de Madame Alphonse Daudet”, 46 x 38 cm, 1876, Musée d’Orsay, Parijs 

Julia Daudet (1844-1940), echtgenote van de grote schrijver Alphonse, moeder van de minder grote schrijver s Léon en Lucien. Lucien was bevriend met Marcel Proust.

Julia was ook zelf schrijfster en herschreef ook veel werk van Alphonse, dat daardoor aanzienlijk aan kwaliteit won. Vanaf haar huwelijk met Alphonse in 1867 maakte ze naam als salonhoudster in Parijs. Tot aan de Eerste Wereldoorlog zouden vooral literatoren haar frequenteren, waaronder Marcel Proust.

In 1913 kreeg Julia via haar zoon Lucien het manuscript van Prousts “Op zoek naar de verloren tijd” in handen, op een moment dat tal van uitgevers het al hadden afgewezen. Ze herkende meteen de grootsheid van het werk en vol enthousiasme wendde ze haar connecties aan om uiteindelijk het werk via René Blum bij Grasset gepubliceerd te krijgen. Een literaire daad van formaat.

Julia werd heel oud. Renoir schildert haar in de bloei van haar leven, zoals alleen hij dat kan. Ze kijkt me aan alsof we elkaar kennen. Over de jaren heen, dwars door barrières, in verbinding. Via Proust, via Renoir. Dat is de functie van kunst. Grote kunst. Ze kon het nog niet weten, maar je ziet dat ze het voelt. Ik zie het. Bijna honderdvijftig jaar later. Alsof we elkaar gemist hebben.