Labels

donderdag 9 januari 2020

Duizend gezichten


James van der Zee, “Bill Cosby”, 1980

Een mens heeft duizend gezichten. Bill Cosby toont dat maar weer eens fijntjes uit. Ik denk aan de Cosby Show, kijk naar de foto. Ik kan er geen weg mee, of misschien ook wel. Een mens heeft duizend gezichten.

De aardige family man, grappig en wijs, voorbeeld voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap, en tegelijkertijd criticaster van die gemeenschap, die hij verweet vaak onvoldoende moeite te doen, de racistische houding van blanke Amerikanen soms zelf over zich af te roepen met crimineel gedrag.

“Wij zijn geen Afrikanen. Die mensen zijn geen Afrikanen. Ze weten helemaal niks van Afrika. Met namen als Shaniqua, Shaligua en dat soort onzinnamen, en allemaal in de gevangenis”.

En nu zit hij zelf in de gevangenis. Ik kijk naar de foto van James van der Zee. Van der Zee wilde dat de mensen die hij fotografeerde trots voelden over zichzelf. Dat was bij Cosby niet zo moeilijk. Zijn populariteit was ongeëvenaard. Het heeft hem niet geholpen. Het is net als bij mensen met macht, op een gegeven moment voel je iets onaantastbaars en gaat het mis. Dan vervagen de normen.

En dat terwijl hij toch gewoon een aardige vent was. Want dat was hij. Dat zie je zo aan de foto. Een aimabele man. Is hij veranderd? Door de omstandigheden? Of zat het er altijd al in? Misschien wel alles van dat een beetje. Een mens heeft duizend gezichten. Wie niet!