Labels

maandag 25 juni 2018

Italiaanse zwarthemden verwelkomen Chamberlain

Italiaanse zwarthemden verwelkomen Chamberlain, januari 1939

Dit is een merkwaardige foto.

Italiaanse zwarthemden verwelkomen de Engelse president Neville Chamberlain, die in januari 1939 Rome bezocht om met Benito Mussolini te praten. Ruim drie maanden na het tekenen van het verdrag van München was de spanning en oorlogsdreiging in Europa nog steeds niet verdwenen. Chamberlain wilde een laatste poging doen Italië over te halen om zich aan te sluiten bij de geallieerden in geval er een oorlog uit zou breken.

Jonge Italiaanse jongetjes, fascisten in spee, staan met gemaakt strakke gezichtjes opgesteld in rijen. Onhandig houden ze een geweer in hun handen, alsof ze klaar zijn om te gaan vechten. Ze zin er kwetsbaar uit met hun korte broeken en opgetrokken sokken. Tussen hen in staan enkel komisch aandoende volwassenen, grote kinderen zou je zeggen, die het voorbeeld geven en de Romeinse groet brengen. De afstand met Chamberlain is hier al voelbaar. Alsof ze zeggen willen: wij zijn Italië, wij trekken ons eigen plan. Hoe klein ze ook zijn. Het is geen spel dat meer.

De jongetjes zijn waarschijnlijk te jong om uiteindelijk daadwerkelijk aan oorlogshandelingen te hebben deelgenomen. Het zouden zeker goede fascisten zijn geworden mocht de oorlog niet verloren zijn gegaan. Wellicht leven ze nog, enkelen zeker, hen treft geen blaam. De geschiedenis heeft niet hoeven oordelen. Wat met de volwassenen op de foto is gebeurd kan niemand zeggen. Als ze de oorlog al wel overleefd hebben zal ook hen waarschijnlijk weinig blaam hebben getroffen. Het waren toch ook een beetje kinderen nog, die achter de grote leider aanliepen. Dat soort mensen hebben we nog steeds, al ogen ze niet altijd zo komisch. Laten we hopen dat we er nooit over hoeven oordelen.